חדשות

עמותת הפרקינסון בישראל: מחסור חריף במרפאות ייעודיות בצפון הארץ

העמותה פנתה לשר הבריאות יעקב ליצמן, ובהודעה שפירסמה על רקע יום הפרקינסון הבינ"ל היום, מתריעה כי בפריפריה בצפון אין ולו מרפאה ייעודית אחת לטיפול בהפרעות תנועה

נוירונים, מחלת פרקינסון (איור: אילוסטרציה)
נוירונים (איור: אילוסטרציה)

עמותת הפרקינסון בישראל מתריעה כי ישנו מחסור חמור במרפאות ייעודיות להפרעות בתנועה, האחראיות לטיפול בחולי פרקינסון, בעיקר בפריפריה. לדברי העמותה, שפירסמה הודעה על רקע ציון יום הפרקינסון הבינלאומי היום, המצב חמור במיוחד בצפון הארץ. בטבריה, צפת, עפולה ונהריה לא קיימות כלל מרפאות פרקינסון, לפי העמותה.

לפי הודעת העמותה, מספר חולי הפרקינסון באיזור הצפון נאמד ב-4000 חולים. חולי פרקינסון מהאזור נאלצים להגיע באופן קבוע לחיפה לצורך אבחון וטיפול.

מרפאות מקצועיות לפרקינסון הינן מרפאות מולטי-דיסציפלינריות, המעניקות לחולה טיפול כולל במיגוון היבטי המחלה, וכוללים אחיות המתמחות בפרקינסון, שירותי קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, טיפול פסיכולוגי ועוד. לדברי העמותה, "לחוסר הנגישות במתן שירותי רפואי ישנן השלכות מהותיות על איכות חיי החולים, והוא אף עלול להביא להחמרה במצב מחלתם".

פרקינסון הינה מחלה פרוגרסיבית וחשוכת מרפא. עיקר פגיעתה של המחלה הקשה היא ביכולת תפקודו של החולה, אשר הופך עם הזמן לנכה בדרגה גבוהה ביותר, הנזקק לעזרה צמודה וקבועה בביצוע פעולות. מרבית החולים מתקשים בניידות. התוצאה היא החמרה של המחלה, ריתוק לבית ובמקרים קשים יותר אשפוזים. לדברי העמותה, "ניתן היה לחסוך את האשפוזים עם הקמת מרכזי טיפול נאותים להם זכאים כל תושבי המדינה".

העמותה הודיעה כי פנתה לשר הבריאות, יעקב ליצמן, ו"עידכנה אותו לגבי הטיפול הלקוי שמקבלים החולים, והדגישה בפניו במיוחד את הטיפול החסר באיזורי הפריפריה". העמותה ביקשה מהשר, שייקח הנושא תחת חסותו ויקדם לאלתר הקמת מרפאות ייעודיות לחולים באיזורים אלו.

פרופ' ניר גלעדי, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי "איכילוב" ויו"ר הועדה הרפואית המייעצת לעמותה, אמר בהודעה שפורסמה: "המחסור הוא במרפאות, ברופאים המתמחים בפרקינסון ובאנשי מקצוע, כגון אחיות פרקינסון, קלינאות תקשורת ומקצועות בריאות נוספים".

עמיר כרמין, יו"ר עמותת פרקינסון בישראל, אמר: "יש להשוות לחולי הפריפריה את תנאי הטיפול הרפואי שמקבלים תושבים הקרובים למרכזים הרפואיים הגדולים".

כרמין הוסיף כי בעקבות פעילות העמותה "הוקמו מרפאות ייעודיות בדרום בבתי החולים 'ברזילי' ו'סורוקה', אך זה עדיין טיפה בים. בצפון הארץ המצב עדיין עגום. לחולים מתקדמים אין מענה רפואי הולם. מספר הפניות של חולים לעמותה המתלוננים על היעדר מרפאות בפריפריה בכלל, ובצפון בפרט, גדל כל שנה בקצב מדאיג".

משרד הבריאות מסר בתגובה לטענות, בידיעה שפורסמה היום בנושא ב"ישראל היום": "בשנים האחרונות נעשים מאמצים כדי להשלים את הפער הקיים ברופאים מומחים לתחום זה על ידי האיגוד הנוירולוגי. כבר כעת מומחים צעירים בנוירולוגיה הן מהמרכז והן מהפריפריה נמצאים בהשתלמויות בחו"ל בתחום הפרעות התנועה, כדי לתת את המענה בתחום. נוסף על כך, נבנתה תוכנית להשתלמות בארץ בנושא הפרעות תנועה. השתלמות זו תאפשר הכשרה מקומית של  מומחים בתחום הפרעות תנועה".

נושאים קשורים:  חדשות,  פרקינסון,  עמותת הפרקינסון בישראל,  פריפריה,  שר הבריאות יעקב ליצמן,  הפרעות תנועה,  מרפאה רב-תחומית,  מרפאה ייעודית
תגובות