יש הטוענים כי מתכות מהוות גורם סיכון לטרשת אמיוטרופית צידית (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS), אבל נכון לרגע זה קיימים בנושא רק מחקרים רטרוספקטיביים. מטרת המחקר היא השוואה בין רמות מתכת אשר נאספו באופן פרוספקטיבי מדגימות דם של מטופלים עם ALS לבין הרמות של מטופלי בקרה, על מנת לחקור האם המתכות מקושרות לתמותה מ-ALS.
עוד בעניין דומה
מחקר מקרה – ביקורת בוצע על בסיס הקוהורט הפרוספקטיבי EPICי(European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). המקרים נמצאו באמצעות תעודות פטירה. נותחו רמות המתכות בדגימות של אריתרוציטים שנאספו בעת גיוס המקרה, כביומרקר לחשיפה למתכת מכל סוג. כמו כן נמדדו רמות של ארסן, קדמיום, נחושת, עופרת, מנגן, כספית, סלניום ואבץ על ידי Inductively coupled plasma mass spectrometryי(ICP-MS). על מנת להעריך את הסיכון ל-ALS נבדקו מודלים התנייתיים של רגרסיה לוגיסטית.
אוכלוסית המחקר כללה 107 מקרים (65% נשים) ו-319 ביקורות, אשר הותאמו על פי גיל, מין ומרכז מחקר. הזמן החציוני בין איסוף הדם לבין התמותה מ-ALS הינו 8 שנים (טווח 1-15). בהשוואה בין השליש הגבוה לנמוך, ריכוזי קדמיום (odds ratio (OR) 2.04, 95% confidence interval (CI) 1.08‐3.87) ועופרת (OR 1.89, 95% CI 0.97‐3.67) היו בעלי האסוציאציה הגבוהה ביותר לסיכון למוגבר ל-ALS. אבץ נמצא מקושר לסיכון נמוך (OR 0.50, 95% CI 0.27‐0.94). אסוציאציה עבור קדמיום ועופרת נותרה גם כאשר ניתוח הנתונים הוגבל למטופלים שאינם מעשנים כעת.
זהו המחקר הראשון בו בוצעה השוואה בין רמות מתכות לפני הופעת המחלה, כך צומצם אפקט הסיבתיות ההפוכה. האסוציאציות שנצפו במחקר זה מציעות כי לקדמיום, עופרת ואבץ ייתכן תפקיד באטיולוגיה של ALS. ייתכן שקדמיום ועופרת מתפקדים כגורמים מתווכים בתהליך בין עישון לבין ALS.
מקור: