• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

חוסמים את מקור הקרינה ולא נדרשים למיגון מיוחד בחדר הניתוח

טכנולוגיית כחול-לבן למיגון צוותים רפואיים מפני קרינה עשויה לשנות את כל ההתנהלות בחדרי הניתוח | מובילת המחקר ב"אסותא-אשדוד", פרופ' אבישג לייש-פרקש: "המערכת מורידה למינימום חשיפה לקרינה"

פרופ' אבישג לייש-פרקש, מנהלת היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב ב"אסותא-אשדוד". המערכת מורכבת על מכשיר הרנטגן ובכך מונעת את פיזור קרינת הרנטגן ואפשרות לנזק חמור לצוות הרפואי כולו. צילום: דוברות ביה"ח

מערכת טכנולוגית חדשה מתוצרת כחול-לבן, שנוסתה בבית החולים אסותא באשדוד, מורכבת על מכשיר רנטגן ובכך מונעת את פיזור קרינת הרנטגן ואפשרות לנזק חמור לצוות הרפואי כולו. לדברי מובילת המחקר, פרופ' אבישג לייש-פרקש, מנהלת היחידה לאלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב, הטכנולוגיה עתידה להשפיע על צורת המיגון של הצוותים הרפואיים בפני קרינה בכלל חדרי הניתוח וההתמגנות ובחדרי הצנתורים בפרט.

עד כה, הרופאים בכל העולם התמגנו מפני קרינה בחדר הניתוח באופן אקטיבי, לרוב באמצעות עטיית לבוש מגן כבד משקל ומגביל, ולראשונה נמצא כלי שחוסם את מקור הקרינה במוצאה ולא ידרוש מהנמצאים בחדר להתמגן אקטיבית בפני קרינה. בימים אלה ניתן אישור FDA למערכת וב"אסותא אשדוד" כבר רכשו את המערכת עבור חדרי הניתוחים.

בחדרי הניתוח והצנתורים נעשה שימוש בקרינת רנטגן כדבר שבשגרה וזאת כחלק מההליך הרפואי השוטף. השימוש בקרינה גורם לצוות הרפואי לעלייה בשכיחות גידולים סרטניים, קטרקט, ירידה קוגניטיבית ועלייה בבעיות אורטופדיות בשל השימוש בחלוקי עופרת כבדים למיגון.

לאורך השנים חיפשו החברות השונות אמצעי הגנה לשימוש הצוותים הרפואיים. האמצעיים העיקריים שנמצאו יעילים הם חלוקים וסינרים שונים העשויים מתרכובת מתכת ועופרת. מדובר לרוב בציוד כבד משקל ומסורבל ובפועל לא נותן מיגון לכל חלקי גוף הרופא כגון גפיים וראש ובוודאי לא מגן על כלל אנשי הצוות בחדר הניתוח כדוגמת אחיות, מרדימים, אנשי אקו ועוד.

המתקו החדש הוא מתקן רובוטי עם חיישנים מתקדמים ורגישים שחוסם את מקור קרינת הרנטגן כבר במוצאה. המערכת מורכבת על מכשיר הרנטגן ובכך מונעת את פיזור קרינת הרנטגן ואפשרות לנזק חמור לצוות הרפואי כולו. הניסוי, בהובלתה של פרופ לייש-פרקש, שהגיע עתה לסיומו, בדק בצורה מבוקרת מעל 110 מטופלים שעברו פעולות שונות של צנתורים של הפרעות קצב והשתלות קוצבים בחדר הניתוח. מחצית המטופלים עברו פעולה ללא שימוש במערכת המיגון החדשה ומחציתם עם שימוש במערכת החדשה. צפו:

לאחר שהמערכת הוכחה כמוצלחת בתנאי מעבדה בסיסיים, היא נבחנה בחדרי הניתוח ועל פי תוצאות המחקר הסופיות קיימת ירידה של יותר מ-90% בחשיפת אנשי הצוות לקרינה לעומת קבוצת הביקורת, וזאת מבלי לפגוע בבטיחות ובריאות המטופל. המחקר מתפרסם בימים אלה בעיתון המדעי American Heart Journal.

ד"ר לייש-פרקש: "מדובר בפריצת דרך כחול-לבן שעתידה להשפיע על כלל חדרי הניתוח והצנתורים בהם נעשה שימוש בקרינת רנטגן. לראשונה נמצאה מערכת פשוטה לשימוש ובטיחותית למטופל שמורידה למינימום חשיפה לקרינה של הצוותים הרפואיים בזמן הניתוחים. מעבר לבשורה הטכנולוגית -רפואית, העובדה שמדובר בטכנולוגיה ישראלית, כחול-לבן היא גאווה גדולה. לשמחתי, הטכנולוגיה כבר עכשיו מעוררת עניין רב בכל העולם וזו עדות נוספת להשפעה של ההייטק הישראלי והיכולת שלו לחשוב מחוץ לקופסא ולהשפיע".

נושאים קשורים:  פרופ' אבישג לייש-פרקש,  אסותא אשדוד,  חדשות,  קרינה,  פיתוח ישראלי,  מיגון צוותים
תגובות