במשך למעלה מ-80 שנה הטיפול היעיל ביותר עבור חולי אפילפסיה מתמקד בשימוש בתרופות המונעות פרכוסים. עם זאת, נסיון העבר הרפואי מלמד כי שילובי תרופות אלו, גם אם בינן לבין עצמן או בינן לבין אחרות, עלול להתבטא בסיכון בריאותי גבוה.
עוד בעניין דומה
על מנת לבדוק את משמעות האינטראקציה בין תרופות נוגדות פרכוס ותרופות נוגדות קרישה פרסמה ד"ר הגר כהן, רוקחת קלינית במחוז ירושלים של "כללית", בכתב העת Epilepsia סקירה הבוחנת את שילוב התרופות וזאת כדי לרכז את המידע ולהמליץ על הנחיות כיצד ניתן לשלב את תרופות הנוגדות קרישה.
"ידוע שהטיפול העיקרי באפילפסיה הינו טיפול תרופתי וכן שחלק מהתרופות הללו יכולות להשפיע גם על תרופות אחרות. האינטראקציה הזו מהווה אתגר", מסבירה ד"ר כהן. "בשנים האחרונות ניכרת מהפכה בטיפול בקרישי דם ובפרפור פרוזדורים. יש תרופות הניתנות בבליעה ואינן מצריכות ניטור של INR, בדיקת קרישיות דם. עם זאת, החיסרון העיקרי הוא שהפינוי שלהן עלול להיות מושפע מתרופות אחרות".
לדבריה, "לא תמיד נמנעים משילוב תרופות, אך מתוך הבנה של השילוב בוחרים כיצד לנהוג. המחקר הוא כלי עזר לצוותים הרפואיים לניהול שילוב נכון של תרופות עבור נוטלי תרופות נוגדות פרכוס, מעין 'מפת דרכים' מומלצת שתוכל לסייע להם להעניק למטופלים את השירות האיכותי והמדויק ביותר".
המאמר נכתב במסגרת לימודי הדוקטורט (PhD) של ד"ר כהן, יחד עם סטודנטית לרוקחות קלינית נהוואנד באחש והנחייתם של פרופ' שרה אייל ופרופ' אילן מתוק מבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית וכן בשיתוף פעולה עם פרופ' דנה אקשטיין, פרופ' יוסף קליש וד"ר ברוריה רקח (בית החולים הדסה) וד"ר לי גולדשטיין (בית חולים העמק).