חדשות

הבדל מגדרי משמעותי בהשפעת תרופה נסיונית לטיפול בטאופתיה

תוצאות מפתיעות במחקר באוניברסיטת תל אביב: הבדלים מובהקים בין תגובות של גברים ונשים לתרופה נסיונית למחלות ניוון מוחי

פרופ' אילנה גוזס, המחלקה לגנטיקה מולקולרית, אוניברסיטת תל אביב. צילום: דוברות אונ' ת"א

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת תל אביב מצא הבדלים משמעותיים בין נשים לגברים בתגובה לתרופה נסיונית למחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר, המתאפיינות בהצטברות פתולוגית של החלבון טאו (טאופתיה) בתאי העצב במוח.

התרופה, שנקראת דוונטייד (Davunetide), מבוססת על מקטע של החלבון ADNP החיוני ליצירה ותפקוד המוח, שהתגלה במעבדתה של פרופ' אילנה גוזס בפקולטה לרפואה. יעילותה של התרופה הנסיונית, שמגנה מפני טאופתיה במערכות מודל, נבחנה עד היום בסדרת ניסויים עבור מגוון מחלות, מאלצהיימר ועד אוטיזם. במחקר הנוכחי בוצע ניתוח נתונים של ממצאי ניסוי קליני מהעבר עם הפרדה בין גברים לנשים. התוצאות מעידות על הבדל משמעותי בין המינים בהשפעת התרופה.

את המחקר מובילה פרופ' גוזס מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה בבית הספר לרפואה ומבית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הסטודנטים אלכסנדרה לובינצבה וג'ייסון בלאט. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Translational Psychiatry מבית Nature.

"במהלך המחקרים שערכנו בשנים האחרונות הבחנתי בהבדלים משמעותיים בין התוצאות עבור זכרים לעומת נקבות, הן בחיות מעבדה והן בבני אדם," אומרת פרופ' גוזס. "לכן, החלטתי להתבונן בנפרד בשני המינים. המחקר הראשון שבו הופרדו התוצאות עבור גברים ונשים התמקד במחלה הנוירודגנרטיבית PSP - Progressive Supranuclear Palsy. במחלה זו הפתולוגיה המובילה היא טאופתיה.

"בניתוח נתונים שבוצע לפני כשנה מצאנו שמצבן של נשים בקבוצת הביקורת (פלצבו) הידרדר מהר יותר בהשוואה לגברים בקבוצה זו. לעומת זאת, בנשים שקיבלו דוונטייד, התרופה הנסיונית עיכבה את ההידרדרות באופן משמעותי, הגנה על המוח ואף הפחיתה תסמיני דיכאון. כל זאת בהתאמה למנגנון הפעולה".

במחקר הנוכחי בוצע ניתוח נתונים נפרד בנשים ובגברים של הממצאים שהתקבלו בעבר מניסוי קליני באנשים מבוגרים עם הפרעות קלות בזיכרון המעידות על סיכון למחלת אלצהיימר, הטאופתיה הנפוצה ביותר.

הניסוי בחן יכולות של זיכרון קצר חזותי ומילולי בקרב 144 נבדקים מבוגרים, 76 נשים ו-68 גברים. במשך שלושה חודשים טופלו המשתתפים בכל יום בתרסיס לאף של התרופה הנסיונית דוונטייד, ויכולותיהם נבדקו לכל אורך התקופה וגם חודש לאחר הפסקת מתן התרופה.

בניתוח הסטטיסטי הנפרד נמצאה יעילות גבוהה בשיפור הזיכרון החזותי אצל גברים, שיפור של 20% בממוצע לעומת התפקוד בתחילת הטיפול, ושיפור של 80%  במינון גבוה פי שישה, שמעיד על פעילות תלוית מינון ומחזק את הממצאים.

בנשים, עקב מתן התרופה במינון גבוה, נמצא שיפור של כ-10% בממוצע בזיכרון הקשב המילולי וגם ירידה בחרדה, לעומת  ירידה קלה בזיכרון המילולי בנשים שקיבלו תרופת דמה.

פרופ' גוזס מסכמת: "הממצאים שלנו מעידים שבתהליך המורכב של פיתוח תרופות, במחלות בכלל ובמחלות של המוח בפרט, חשוב להתייחס בנפרד לגברים ולנשים. נמשיך לפתח ואת התרופה דוונטייד ואת יעילותה עבור אוכלוסיות שונות ומגוון מחלות (כולל מחלת מוח התפתחותית/ ניווניות כמו תסמונת ADNP שבה מצאנו טאופתיה בגיל צעיר, תוך מתן תשומת לב לשוני בין המינים".

המחקרים המתקדמים בתרופה דוונטייד מתבצעים באמצעות Therapeutics ExoNavis תחת חוזה רישוי מ"רמות", חברת המסחור של אוניברסיטת תל אביב, ובשיתוף עם פרופ' גוזס כסגנית נשיא לפיתוח תרופות בחברה. ד"ר רונן קרייזמן, מנכ"ל חברת רמות, מוסיף: "תוצאות מחקר זה פותחות צוהר לתקופה חדשה בפיתוח תרופות, תקופה בה המגדר מהווה משתנה מרכזי בתכנון הניסויים הקליניים ובפיתוח התרופות".

נושאים קשורים:  פרופ' אילנה גוזס,  דוונטייד,  מחקרים,  מחלות ניווניות של המוח,  חדשות,  הבדלי מגדר
תגובות