עקה חמצונית מוגברת באופן חריג גורמת לתחלואה רבה ואף תורמת להזדקנות. האנזים המיאלואידי פראוקסידאז (Myeloperoxidase - MPO) יוצר עקה חמצונית ותורם לנזק שלאחר שבץ מוחי. עד כה טרם בחנו איך MPO מושפע מגיל. במחקר זה החוקרים ביקשו לקבוע את ההשפעה של גיל על MPO ואיך שינויים אלו תורמים להבדלים תלויי-גיל בתוצאים לאחר שבץ מוחי איסכמי. על מנת לבחון פעילות של MPO ברקמה, החוקרים פיתחו חומר פלורוסנטי בשם MAFAי(MPO Activatable Fluorescent Agent).
עוד בעניין דומה
תוצאות המחקר הדגימו כי עכברים קשישים הדגימו תוצאים נוירולוגיים ירודים ותמותה מוגברת במהלך הימים הראשונים לאחר שבץ מוחי. בהתאם לכך, גם כמות אובדן תאי עצב ביום השלישי לאחר השבץ היה גבוה יותר בעכברים קשישים. הדמיית MAFA הדגימה כי מוחות מבוגרים יותר הדגימו פעילות MPO משמעותית יותר, אשר החמירה עוד ביום השלישי לאחר השבץ, בהשוואה למוחות של בוגרים צעירים. כמו כן, נמצאו יותר תאי Iba1+ במוחות מזדקנים בהשוואה לאלו של בוגרים צעירים, לפני ולאחר שבץ מוחי. מעניין לציין כי הודגמה ירידה בשיעור תאי MPO+ ורמות חלבון MPO ביום השלישי לאחר השבץ, מה שמרמז כי מרבית תאי Iba1+ בעכברים מזדקנים עברו דהגרנולציה והפרישו כבר MPO בתגובה לשבץ המוחי. עד היום העשירי לאחר השבץ, פעילות MPO ומספר תאי Iba1+ פחתו באופן משמעותי בשתי קבוצות הגיל, אמנם פעילות MPO נותרה גבוהה יותר בעכברים קשישים בהשוואה לעכברים צעירים. עיכוב MPO בעכברים קשישים הפחית את האות של MAFA ושכיחות תאי Iba1+, שיפר את שיעורי התמותה ואף הביא לשיפור תוצאות נוירו-התנהגותיות עד השוואה לאלו לשל עכברים בוגרים-צעירים לאחר שבץ מוחי.
בעוד הזדקנות מהווה גורם סיכון לא ניתן לשינוי, הבנת הקשר בין הזדקנות לבין שינויים מקושרים ל-MPO לאחר שבץ מוחי. ניתן לפתח טיפולים חדשים להשפיע על שינויים אלו הנובעים מהזדקנות.
מקור: