פודקאסט

פרופ' דוד טנה: "המחקר הזה ישנה את כל התפיסה של מרכזי הצינתור"

יו"ר האיגוד הנוירולוגי בראיון ל-Doctalk: "האפשרות לבצע צנתור גם 24 שעות לאחר הופעת תסמינים לשבץ תשנה את כל ההתייחסות של המערכת לנושא"; "יש להקים יחידת שבץ ראשונית בכל בית חולים". האזינו לתכנית המלאה

21.03.2018, 16:49

פרופ' דוד טנה, יו"ר האיגוד הנוירולוגי הנכנס, התארח ב-Doctalk, הפודקאסט של הקהילה הרפואית בישראל בהנחיית מאיה רונן והילה קורח. פרופ' טנה הביע דעותיו לגבי ההתפתחויות של השנים האחרונות בתחום, התייחס לשורה ארוכה של נושאים שעל סדר היום וחשף את תכניותיו כיו"ר האיגוד.

"המחקר שהתפרסם לאחרונה מביע עמו משמעויות אדירות לגבי הטיפול בשבץ" אמר פרופ' טנה, בהתייחס למחקר שפורסם בכתב העת NEJM, לפיו ניתן לבצע צנתור בשבץ מוחי עד 24 שעות לאחר הופעת התסמינים, ולא 8 שעות כפי שחשבו עד כה. "אמנם התחלנו ליישם את העקרונות הללו עוד לפני שפורסם המחקר, כי זו הבנה שהתגלגלה בין אנשי המקצוע, אבל זה משנה את כל התפיסה המערכתית כי אנחנו רוצים לטפל בכל החולים הפוטנציאלים".

"בשבץ, כל רבע שעה שאתה חוסך - מציל רקמת מוח. יש ליצור תשתית שתאפשר טיפול מהיר בכל חולה פוטנציאלי. אנחנו עוד לא שם"

"מי שהגיע לבית חולים גדול במצב הזה, היה מקבל טיפול גם לפני פרסום המחקר. אבל אם מישהו היה מגיע לבית חולים קטן או למד"א, אז הנהלים היו פחות מסודרים. יש לנו תכניות עכשיו להסדיר עם מד"א ומשרד הבריאות את הנושא, כך שחולה שמתאים לצנתור יגיע ישירות למרכז מצנתר כדי לחסוך זמן. מכיוון שאין מרכז כזה בכל בי"ח, יש ליצור תשתית שתאפשר הגעה מהירה של החולה לשם, כך שכל חולה פוטנציאלי יזכה לצנתור או תרופה ממיסת קריש לפני שיהיה מאוחר מדי".

"בנוירולוגיה בכלל ושבץ בפרט, כל רבע שעה שאתה חוסך, מציל רקמת מוח" המשיך פרופ' טנה, "אחד האתגרים המרכזיים שלנו הוא לבנות תשתיות. למשל, צריך להקים יחידת שבץ ראשונית בכל בית חולים בארץ. התשתיות נבנו הרי על מערכת שהייתה רק אבחונית, ולא טיפולית, אבל השינויים שעבר התחום הפכו את הנוירולוגיה לרפואה דחופה לכל דבר, על כל המשתמע - זמינות מלאה, כוננויות, אחיות, טכנולוגיות וכו'. אלו דברים שבקרדיולוגיה, לדוגמא, קיימים כבר 20 שנה. משרד הבריאות עובד על זה, אבל אנחנו עדיין לא שם".

בפינה המשפטית, עו"ד עדי ניב יגודה עסק בסוגיית יחסי האנוש ותקשורת בין רופא למטופל והביא 2 סיפורי מקרה ששופכים אור על התחום האפור של התייחסות לתלונות המטופל, ומה האחריות המשפטית של הרופא במידה ולא התייחס לתלונות הללו.

לו"ז האזנה:

1:58 להיות חלק ממהפכת המוח

5:29 מחקר פורץ דרך - צנתור מאוחר

10:01 מרכזי הצנתור

12:25 בריאות המוח בישראל

19:22 שבץ ואמצעי דימות

25:08 פרקינסון

31:45 סל התרופות 2018

34:30 אלצהיימר

36:38 נפש, מוח ונשמה

40:48 הפינה המשפטית - יחסי אנוש בין רופא למטופל

האזנה נעימה!
לכל הפרקים של Doctalk

התכנית הוקלטה באולפני SPS

נושאים קשורים:  פודקאסט,  doctalk,  פרופ' דוד טנה,  שבץ,  פרקינסון,  אלצהיימר,  צנתור מוח
תגובות