דיכאון מאג'ורי

איך דיכאון מעלה את הסיכון למעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון למחלת אלצהיימר?

החוקרים הצליחו להדגים מספר וריאנטים גנטיים הקשורים להפרעת דיכאון מאג'ורי שמעלים את הסיכון למעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון למחלת אלצהיימר במנגנונים שונים

03.01.2019, 10:53
דיכאון, אשה (צילום: אילוסטרציה)

דיכאון מעלה את הסיכון למעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון (amnesia) למחלת אלצהיימר במנגנון לא ידוע. החוקרים שיערו כי ייתכן שהסיכון הגנומי המצטבר להפרעת דיכאון מאג'ורי עשוי להיות הגורם לעלייה בסיכון למעבר.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את אפקט הניבוי של תוצאת הסיכון הפוליגני של וריאנטים גנטיים הקשורים להפרעת דיכאון מאג'ורי (PRSsMDD - polygenic risk scores of major depressive disorder) על מקרים של מעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון - ללא דיכאון, למחלת אלצהיימר ואת המנגנונים הנוירוביולוגיים שעומדים בבסיס המעבר הזה.

ה-PRSsMDD הצליח לנבא את המעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון למחלת אלצהיימר. תוצאות המחקר הראו כי מטופלים עם פגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון, שקיבלו ציון גבוה בהערכת הסיכון, היו בעלי שיעורי מעבר גבוהים ב-16.25%, בהשוואה למטופלים בסיכון נמוך. בנוסף, החוקרים מצאו מתאם בין ה-PRSsMDD לבין נפח ההיפוקמפוס השמאלי, שנמצא כמתווך את אפקט הניבוי של ה-PRSsMDD על המעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון.

החוקרים מיפו את הווריאנטים הגנטיים הקשורים להפרעת דיכאון מאג'ורי על פי דרכי פעולה של הגנים ולאחר מכן חשפו באמצעות אנליזת העשרה ואנליזת אינטראקציה חלבון-חלבון שהגנים הללו מעורבים בתהליכים התפתחותיים ובקשירה של עמילואיד בטא. בנוסף, החוקרים הראו ביטוי טמפורלי בהיפוקמפוס במהלך התקופה העוברית האמצעית והמאוחרת.

החוקרים ביצעו אנליזה שבוחנת את הביטוי הגנטי לפי תאים מסוימים והראו שהגנים הללו מיוצגים ביתר בנוירונים פירמידליים ובאינטרנוירונים בהיפוקמפוס. הניתוחים הללו, יחד עם הפירושים הפונקציונליים של הממצאים, מצביעים על כך שווריאנטים גנטיים שונים הקשורים להפרעת דיכאון מאג'ורי עשויים לעלות את שיעורי המעבר מפגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון למחלת אלצהיימר באמצעות שינוי ההתפתחות המוקדמת באזור ההיפוקמפוס וקשירת בטא עמילואיד.

המסקנות של החוקרים היו כי ניתן להשתמש ב-PRSsMDD כמדידה משלימה במטופלים מסוימים עם פגיעה קלה בקוגניציה ובזיכרון וסיכון גבוה למעבר למחלת אלצהיימר.

מקור: 

Xu, J. et al. (2018) Brain 141, 12.

נושאים קשורים:  דיכאון מאג'ורי,  אלצהיימר,  היפוקמפוס,  מחקרים
תגובות