טרשת נפוצה

האפקט המגן של 4-aminopyridine בנויריטיס אופטית וטרשת נפוצה

ניסוי בתאים חיים מראה כי aminopyridine-4 הוא בעל אפקט משנה תוצאים בריאותיים

01.09.2020, 17:33
נוירומייליטיס אופטיקה. צילום: אילוסטרציה

נכות כרונית בטרשת נפוצה מקושרת להתנוונות נוירואקסונלית. aminopyridine-4י(AP-4) נמצא בשימוש ומאושר לטיפול סימפטומטי על מנת לשפר את הנכות בהליכה אשר ממנה סובלים החולים בטרשת נפוצה. ההנחה הרווחת היא שמנגנון הפעולה של התרופה הוא דרך חסימת תעלות אשלגן תלוית מתח, כך שהיא מגבירה את ההולכה באקסונים בהם קיימת שחיקה של מעטפת המיאלין.

במחקר זה סופקה הוכחה כי בנוסף להקלה סימפטומטית בתסמיני המחלה, AP-4 יכול למנוע אובדן נוירואקסונלי במערכת העצבים המרכזית (CNS).

המחקר בוצע באמצעות שימוש בשיטות כגון הדמיה מסוג טומוגרפיית לכידות אופטית (OCT) בתאי חי (IN VIVO), מבחן תפקוד ויזואלי, והערכה היסטולוגית.

החוקרים מצאו הפחתה בניוון הנוירונלי ברשתית בטיפול עם AP-4 במודלים של נויריטיס אופטית ניסויית ובמקרים של מחיצת עצב אופטי. האפקטים הללו לא היו קשורים לצורת פעולה מסוג אנטי דלקת או השפעה ישירה על תאי גנגליון ברשתית, אלא שניסויים היסטולוגיים בתאי מבחנה העידו כי הייצוב של מיאלין ותאים שהם פרקורסורים של אוליגודנדרוציטים באמצעות AP-4 הוא דווקא במנגנון של עלייה בטרנסלוקציה גרעינית של פקטור גרעיני ששייך לאקטיבציית תאי T.

בנויריטיס ניסויית AP-4 העלה את עוצמת האפקט של הטיפול האימונמודולטורי עם התרופה פינגולימוד (לטיפול בטרשת נפוצה).

תוצאות הללו מעידות כי AP-4 הוא בעל אפקט משנה מחלה מעבר לטיפול סימפטומטי וכן תומכות בתכנון מחקרים קליניים פרוספקטיביים תוך שימוש בפונקציות ויזואליות ומבנה רשתית כפרמטרים תוצאתיים.

מקור:

Michael Dietrich et al. (2020). BRAIN A JOURNAL OF NEUROLOGY https://doi.org/10.1093/brain/awaa062

נושאים קשורים:  טרשת נפוצה,  נויריטיס אופטית,  AP-4,  מחקרים
תגובות